Ondernemingsplan verplicht? 5 belangrijkste tips voor u als ondernemer

26 feb
5 tips voor het perfecte businessplan

Ondernemingsplan verplicht? 5 belangrijkste tips voor u als ondernemer

 

Moet u als ondernemer altijd een ondernemingsplan hebben? Oftewel: is het hebben van een ondernemingsplan verplicht? Deze vraag ontvangen wij nog steeds erg vaak van ondernemers. Ons eerste antwoord: nee, het hebben van een ondernemingsplan is niet verplicht. Maar, voor een compleet antwoord is enige nuance op zijn plaats.

Een ondernemingsplan is niet verplicht, maar…

Ondanks het feit dat een ondernemingsplan niet verplicht is, fungeert het hebben ervan als een uitstekend hulpmiddel. Het is zeker voor startende ondernemers bijna onmisbaar. Door uw plannen op papier te zetten, krijgt u helder in beeld wat u nodig heeft om uw plan te laten slagen. U kunt veel gerichter handelen en u ontdekt  misschien dat u bepaalde onderdelen van uw bedrijfsvoering nog niet goed genoeg in kaart hebt gebracht. Daarnaast is voor het krijgen van een financiering een ondernemingsplan nodig. Hiermee presenteert u uzelf en uw bedrijf naar een financier, of dit nu een bank, nieuwe financier of private investeerder is. Zelfs als u uw bedrijf met eigen financiële middelen start, helpt een ondernemingsplan u mogelijk op een later punt. Dit kan het geval zijn bij verdere uitbreiding van uw bedrijf, of als er toch behoefte is aan extern kapitaal.

Ondernemingsplan voor gevestigde ondernemers

De vraag ‘ondernemingsplan verplicht’ komt daarnaast vaak naar voren bij gevestigde ondernemers.

De meeste startups en startende ondernemers zien namelijk de meerwaarde van een ondernemingsplan; zeker in combinatie met een financieringsaanvraag. Voor gevestigde ondernemers is dit niet altijd het geval. Meer dan eens staan ondernemers er niet om te springen om hun plannen aan het papier toe te vertrouwen. Is het echter nodig voor een financieringsaanvraag?

Om uw financieringsvraag te presenteren richting financiers volstaat vaak het geven van inzicht in uw financiële verleden, de actuele positie en een goed onderbouwde prognose voor de komende jaren. Het is dan slim om deze stukken te voorzien van een financieringsmemorandum. Hierbij is een ondernemingsplan dus niet verplicht. U kunt dit ook op een alternatieve manier oplossen.

Wel of geen ondernemingsplan?

Een aantal succesvolle ondernemers heeft bij de start van hun onderneming nooit een plan geschreven. Toch zijn wij nog nooit een ondernemer tegengekomen die spijt heeft van zijn of haar ondernemingsplan. Schrijft u uiteindelijk een ondernemingsplan? In alle gevallen is het van belang om uw visie op de juiste manier te vertalen naar een aantal concrete stappen voor de start of verdere uitbouw van uw onderneming. Zorg dat uw lezer bij het doornemen van het plan enthousiast wordt! Ook is het handig om een adviseur zoalsaccountant of financieringsspecialist te raadplegen. Deze kan het plan doornemen en zorgen dat u niets over het hoofd ziet. Komt u er tijdens het schrijven achter dat u toch een financiering nodig heeft? Laat u dan goed informeren welke financiering het best past bij u en uw onderneming. Er zijn veel opties voor het verkrijgen van een financiering. Misschien leent uw onderneming zich wel uitstekend voor een crowdfunding financiering of is een leaseconstructie het best passend. Meer informatie over deze alternatieve financieringsvormen vindt u hier.

De 5 belangrijkste tips voor u als ondernemer 

  1. Schrijf een ondernemingsplan met name voor uzelf en niet voor een financier.
  2. Focus op de kracht van het bedrijf, maar kijk ook goed naar de concurrenten en bepaal waarin uw bedrijf onderscheidend in de markt is.
  3. Schrijf het bedrijfsplan in eerste instantie zelf, want zo’n denk- en schrijfproces vergt veel energie en tijd. Het zet u aan tot denken en u ondervangt mogelijke kritische vragen beter als u het proces zelf hebt doorgemaakt.
  4. Het is raadzaam om het bedrijfsplan altijd te laten checken door een expert op dit gebied. Zeker wanneer u een bedrijfsplan schrijft om een financiering rond te krijgen bij de bank, een nieuwe financier of een private investeerder.
  5. Uw bedrijfsplan na het schrijven wegleggen en niet meer naaromkijken? Zonde! Houdt het als leidraad om de weg te volgen die u voor uw bedrijf hebt uitgestippeld. Het houdt u op het goede pad en zorgt ervoor dat u de kern van uw onderneming niet uit het oog verliest.

Goede start met uw ondernemingsplan

Staat u op het punt te starten, uit te breiden of een financiering aan te vragen? Wilt u meer informatie over uw ondernemingsplan of even sparren over de mogelijkheden? Maak dan een vrijblijvende afspraak met ons via https://www.cygnusfinancesupport.nl/contact/ of bel naar tel: 0031 850602401 voor meer informatie.

 

Ramon van der Lans Cygnus Finance Support
Ramon, welkom bij Cygnus Finance Support Ramon van der Lans is de nieuwste adviseur binnen het Cygnus team. Wij stellen...
Adviseur Cygnus Jurgen Aarts
Jurgen Aarts, welkom bij Cygnus! Per 01-05-2019 maakt Jurgen deel uit van het Cygnus team.  Hij stelt zich...
Succesvolle financiering Delmte Bouw Toen ondernemer Pascal Delmte (37) het bedrijfspand wat ze destijds huurde graag...