Financieringsmonitor CBS – Werk aan de winkel

05 feb
Financieringsmonitor - Cygnus

Financieringsmonitor CBS – Werk aan de winkel

Het lukt ruim 10% van de ondernemers die een financiering zoeken om die ook te krijgen. Dat beeld schetst de Financieringsmonitor van het CBS en de toelichting daarop door Ronand Kleverlaan.

Mijn eerste reactie is dan, wat kunnen wij doen om dat cijfer fors te verbeteren?

Waarom vallen zoveel ondernemers af in de diverse fases van het financieringsproces? Als 19% afvalt nog voor er een aanvraag is ingediend omdat er weinig vertrouwen is in een positieve uitkomst of de ondernemer denkt dat het te duur is, dan is er werk aan de winkel voor alle financiers en financieringsspecialisten.

Ik lees ook in de toelichting dat de eerste communicatie via online tools niet goed werkt. Ik begrijp dat goed. Daarom nemen wij direct telefonisch contact op met een ondernemer als hij via onze website een aanvraag heeft ingediend. Het is dan even plezierig als teleurstellend dat ondernemers verrast zijn dat we bellen. Blijkbaar gebeurt dat weinig; hoe eenvoudig maar ook normaal kan het zijn.

Het beeld dat de kosten hoog zouden zijn is herkenbaar. Het is dan belangrijk om ondernemers uit te leggen hoe financieren werkt en hoeveel tijd het kost. Natuurlijk moeten de kosten in een redelijke verhouding staan tot de hoogte van de financiering. Het advies om niet te financieren als die balans zoek is en een andere oplossing te zoeken kan dan een heel goed advies zijn en dat kost niets!

Wij zijn onlangs gestart met het aanbieden van een korte financieringscheck en dat bespreken we in het eerste telefonische contact met de ondernemer. Daar brengen we een symbolisch bedrag voor in rekening. Het bespaart de ondernemer hogere kosten als een aanvraag niet haalbaar blijkt te zijn en voor ons is het ook een drempel om te zien of het een serieuze aanvraag is. Als wij een financiering niet haalbaar vinden koppelen we dat altijd schriftelijk terug.

Wij willen de MKB-ondernemer helpen bij zijn investerings- en financieringsplannen door op de eerste plaats aandacht te schenken en te luisteren naar het verhaal van de ondernemer. Dat kan zonder afbreuk te doen aan de ook noodzakelijke balans tussen opbrengsten en kosten bij de financier of intermediair. En ik realiseer me dat ik nu ook voor eigen parochie praat als ik zeg dat het verstandig is contact op te nemen met een adviseur die zicht heeft op alle financieringsvormen en goede ingangen heeft bij betrouwbare partijen in de markt. Voor de ondernemer is het belangrijk dat zijn adviseur het vertrouwen heeft van de financier. Dat vertrouwen kun je alleen maar opbouwen als je op een transparante manier samenwerkt met een financier. Wij vinden dat we dat alleen kunnen doen als we samenwerken met een beperkt aantal financiers en niet met iedereen.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met je financieringsaanvraag?

Kijk op https://www.cygnusfinancesupport.nl/start-financieringsaanvraag/ en start direct je aanvraag.

 

Image result for financieringsmonitor cbs